پنجشنبه, ۱۰ ذیقعده ۱۴۴۶هـ| ۲۰۲۵/۰۵/۰۸م
ساعت: مدینه منوره
Menu
القائمة الرئيسية
القائمة الرئيسية

  •   مطابق  
بسم الله الرحمن الرحيم

چه معنایی پشت پرده حملات هوایی آمریکا به بندر نفتی رأس عیسی در یمن نهفته است؟

ترجمه

ارتش آمریکا اعلام کرد که شب جمعه ۱۸ آوریل جاری، مجموعه‌ای از حملات هوایی را علیه بندر نفتی رأس عیسی در استان الحدیده انجام داده است. این حملات منجر به کشته شدن ۷۴ نفر و زخمی شدن ۱۷۱ تن شد؛ آماری که سنگین‌ترین تلفات را از زمان آغاز حملات هوایی آمریکا در ۱۵ مارس گذشته رقم‌زده است. فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) در بیانیه‌ای در پلتفرم ایکس اعلام کرد: «این حملات با هدف قطع منابع درآمدی حوثی‌ها انجام شد» و افزود: «بندر رأس عیسی از زمان اجرایی شدن طبقه‌بندی این گروه به‌عنوان سازمان تروریستی خارجی در ۵ آوریل، درآمدهای نامشروعی را برای این گروه فراهم کرده است» این حملات همچنین منجر به تخریب تأسیسات بندر و مخازن ذخیره‌سازی شد و در پی آن، مقادیر زیادی از مواد نفتی به دریا نشت کرد.

به‌این‌ترتیب، حملات هوایی آمریکا به بندر نفتی رأس عیسی، این بار ابعاد متفاوتی برای گروه به‌همراه داشت؛ مسئله‌ای که در محکومیت‌های گسترده داخلی و بین‌المللی نمایان شد. وزارت تغییر و سازندگی در صنعاء در روز جمعه ۱۸ آوریل اعلام کرد: «این جنایت، مجازاتی جمعی علیه ملت و نقض آشکار حاکمیت و استقلال یمن است» مجلس نمایندگان نیز در بیانیه‌ای که همان روز منتشر کرد گفت: «هدف‌گیری تأسیسات غیرنظامی، نقض قوانین بین‌المللی و انسانی است» مجلس شورا نیز در بیانیه‌ای در همان روز از جامعه بین‌المللی و در رأس آن شورای امنیت خواست که مسئولیت‌های قانونی و انسانی خود را به‌عهده گیرند. دفتر سیاسی حوثی‌ها نیز در بیانیه‌ای هم‌زمان با بیانیه‌های پیش‌گفته اعلام کرد: «این تجاوز، هرچه بیشتر، چهره دروغینِ انسان‌دوستانه غرب و به‌اصطلاح جامعه بین‌المللی را برملا می‌سازد» مرکز حقوق بشر یمن نیز در بیانیه‌ای از جامعه بین‌المللی، سازمان ملل متحد و نهادهای حقوق بین‌الملل خواست که به‌سرعت وارد عمل شوند. پنج روز پس از حمله آمریکا، مهدی المشاط، رئیس شورای سیاسی عالی، به دولت تغییر و سازندگی و وزارت اقتصاد، صنعت و سرمایه‌گذاری دستور داد که تصمیمی برای ممنوعیت ورود کالاهای آمریکایی صادر کنند و اقدامات لازم را علیه ناقضان آن به‌عمل آورند. او همچنین دستور داد که پس از مهلتی سه‌ماهه، ورود هرگونه کالایی از هر نوع محصول آمریکایی به یمن ممنوع شود؛ با وجود این‌که شعار بایکوت از ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۴ تاکنون مطرح بوده است!

در سطح بین‌المللی، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در ۱۹ آوریل جاری در بیانیه‌ای نگرانی عمیق خود را نسبت به حملات هوایی آمریکا ابراز کرد و به تأثیر ویرانگر آن بر غیرنظامیان اشاره کرد. روسیه نیز حملات آمریکا به بندر نفتی رأس عیسی در استان الحدیده، غرب یمن را محکوم کرد و با تأکید بر موضع خود، به‌شدت با حملات آمریکا علیه حوثی‌ها در یمن مخالفت ورزید.

وزارت خارجه ایران نیز به‌شدت حملات هوایی آمریکا به بندر رأس عیسی را محکوم کرد. از سوی دیگر، دیده‌بان حقوق بشر اروپا مدیترانه‌ای اعلام کرد که حمله آمریکا به بندر رأس عیسی در الحدیده غرب یمن، استفاده‌ای غیرقانونی از زور بوده و نیازمند تحقیق و پاسخ‌گویی فوری است. این نهاد در بیانیه‌ای توضیح داد که نوع هدف موردحمله و تلفات سنگین انسانی ناشی از آن، تردیدهای جدی درباره وقوع جنایت جنگی بر اساس احکام حقوق بین‌الملل ایجاد می‌کند. همچنین، این دیده‌بان از نهادهای بین‌المللی تخصصی خواست تا تحقیقاتی فوری و مستقل در مورد این حمله آغاز کرده، عاملان آن را تحت پیگرد قانونی قرار دهند و عدالت را برای قربانیان و خانواده‌هایشان تأمین نمایند. شورای روابط آمریکایی اسلامی (CAIR) نیز به‌شدت حملات هوایی آمریکا را که شب جمعه علیه یمن انجام شد و بندر رأس عیسی را هدف گرفت، محکوم کرد و این حمله را «جنایت جنگی» توصیف نمود.

این حملات هوایی آمریکا به بندر نفتی رأس عیسی تنها یک روز پیش از آغاز دور دوم مذاکرات میان آمریکا و ایران درباره پرونده هسته‌ای‌اش صورت گرفت. هدف قرار دادن بندر رأس عیسی در یمن، در نهایت پیامی به تهران است، برای واداشتن نیروهای تابع آن به عقب‌نشینی و رها کردن برنامه هسته‌ای، همان‌طور که در سال ۲۰۱۵ رخ داد. همچنین نمی‌توان از تأثیر اقتصادی این حملات بر حوثی‌ها چشم‌پوشی کرد؛ چراکه با نابودی تأسیسات سوخت در بندر رأس عیسی، آن‌ها از منبع اصلی تأمین مالی فعالیت‌هایشان محروم شدند. قطع این منبع باعث کمبود در تأمین سوخت خواهد شد و عملکرد بخش‌هایی مانند برق، کشاورزی و بهداشت را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد. این فشار اقتصادی نیز ابزاری است برای واداشتن حوثی‌ها به پذیرش خواسته‌های سیاسی آمریکا. این حملات تنها سیزده روز پس‌ازآن صورت گرفت که طبقه‌بندی حوثی‌ها به‌عنوان یک گروه تروریستی، در پنجم آوریل جاری اجرایی شد.

پس‌ازاین مجموعه حملات هوایی آمریکا به بندر رأس عیسی، فرستاده سازمان ملل در روز پنجشنبه ۲۴ آوریل جاری وارد عمان شد تا با مسئولان حوثی دیدار کند. در بیانیه‌ای که دفتر او در پلتفرم ایکس منتشر کرد آمده است که او «امروز در مسقط با مقام‌های عالی‌رتبه عمانی، اعضایی از رهبری انصارالله و نمایندگان جامعه دیپلماتیک دیدار کرد». در ادامه این بیانیه آمده است: «بحث‌ها بر اهمیت ثبات اوضاع در یمن متمرکز بود تا همه یمنی‌ها بتوانند در کرامت و رفاه زندگی کنند و نگرانی‌های مشروع تمامی طرف‌های ذی‌ربط، از جمله منطقه و جامعه بین‌المللی، موردبررسی قرار گیرد» همچنین، این فرستاده با گستاخی خواستار آزادی ۱۳ تن از کارمندان جاسوس خود شد.

چرا این‌همه تناقض‌گویی در میان نهادهای سازمان ملل؟ چرا فرستاده‌ای را می‌پذیریم که ما را گرفتار درگیری دو جناح انگلیسی و آمریکایی در یمن کرده است؟! آیا هنوز دشمن خود را نمی‌شناسیم؟ کجاست آن پرچمی که باید با آن بجنگیم؟ آیا پرچمی را بالابرده‌ایم که مارک سایکس برایمان ساخت و آن را جایگزین پرچم عقاب رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌و‌سلم کرده‌ایم؛ همان پرچمی که آن حضرت با آن در سال هشتم هجری وارد مکه شد؟! اگر واقعاً قصد جنگ با آنان را داریم و می‌خواهیم الله سبحانه‌وتعالی ما را بر آن‌ها پیروز گرداند، پس باید آن پرچم را در دست خلیفه‌ای راشد بر منهج نبوت بالا بریم.

برگرفته از شماره ۵۴۵ جریده الرایه

ابراز نظر نمایید

back to top

سرزمین های اسلامی

سرزمین های اسلامی

کشورهای غربی

سائر لینک ها

بخش های از صفحه