- مطابق
سیسی و برهان و دروغ بازسازی سودان
ترجمه
روزنامه الشرق الاوسط در تاریخ ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ خبری با عنوان «سیسی و برهان امنیت آبی و بازسازی سودان را بررسی کردند» منتشر کرد. در این خبر آمده است که سیسی، برهان را در فرودگاه قاهره استقبال کرده و این سفر در پاسخ به دعوت رئیسجمهور مصر و با هدف «تقویت همکاری دوجانبه و تأکید بر حمایت قاهره از خارطوم در شرایط جنگ داخلی کنونی» صورت گرفته است. سخنگوی رسمی ریاستجمهوری مصر اعلام کرد که دو طرف ابتدا نشستی محرمانه و سپس جلسهای گسترده با حضور هیئتهای دو کشور برگزار کردند که در آن راههای تقویت همکاری دوجانبه و مشارکت مصر در تلاشهای بازسازی و بازگرداندن آنچه جنگ در سودان ویران کرده، موردبررسی قرار گرفت. علاوه بر این، ادامه پروژههای مشترک در زمینههایی همچون اتصال برق، راهآهن و تجارت نیز مطرح شد.
در مذاکرات سیسی و برهآنهمچنین به پروژههای مشترک در زمینههای حیاتی مانند برق، راهآهن، تجارت، فرهنگ، علم، بهداشت، کشاورزی، صنعت و معدن پرداخته شد، با هدف تحقق یکپارچگی و استفاده بهینه از ظرفیتهای گسترده میان دو کشور، بنا بر اعلام ریاستجمهوری مصر. در جلسه گستردهای که با مشارکت هیئتهای دو کشور برگزار شد، پیشرفتهای میدانی اخیر نیروهای مسلح سودان از جمله بازپسگیری پایتخت خارطوم نیز بررسی شد. دو طرف توافق کردند که تلاشها برای فراهمکردن حمایت و کمکهای لازم به سودانیهای ساکن مناطق جنگی را افزایش دهند. سفیر سودان در قاهره، عمادالدین عدوی، گفت که کشورش اراده تقویت روابط با مصر را دارد و دیدار سیسی و برهان «عمق و استحکام روابط سودان و مصر و تطابق دیدگاهها و مواضع دو کشور را نشان داد». همچنین مشاور سفارت سودان در قاهره، ژنرال امین مجذوب، به الشرق الاوسط گفت کشورش قدردان نقش مصر در نزدیککردن دیدگاهها و گردآوردن نیروهای سیاسی سودان است، علاوه بر نقشی که در سطح منطقهای میان سودان و کشورهای دیگر برای پایاندادن به جنگ ایفا میکند.
به نظر میرسد که سفر برهان اهداف پنهانی دارد و مسائلی مانند بازسازی یا سد النهضه تنها پوششی برای آن هستند، چراکه این مسائل پیشتر در فوریه گذشته تعیینتکلیف شده بودند. الجزیره در تاریخ ۲۳ فوریه ۲۰۲۵ گزارش داد که وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی، اعلام کرده مصر و سودان توافق کردهاند تا یک گروه کاری مشترک برای تمرکز بر موضوع بازسازی سودان پس از پایان جنگ تشکیل دهند. ارتش سودان نیز در بیانیهای اعلام کرد که شهر القطینه را بازپس گرفته و واحدهایی از نیروهای واکنش سریع را منهدم کرده و راه را بهسوی شهر الابیض بازکرده است.
به نظر میرسد که ایالاتمتحده، پس از ناکامگذاشتن اجلاس لندن، به ناتوانی بریتانیا در تأثیرگذاری بر صحنه سودان پی برده است. با اینکه اجلاس شکست خورد، اما توانست توجه جهانی را به وضعیت انسانی در دارفور جلب کند و در نتیجه فشار بینالمللی برای توقف جنگ تحت شعارهای انسانی افزایش یافت. اکنون آمریکا در تلاش است این فشارها را مهار کند تا به زیان مزدورانش تمام نشود؛ بنابراین، بلافاصله پس از شکست اجلاس، برهان به مصر فراخوانده شد تا گامهای بعدی هماهنگ شوند و صحنه سیاسی مجدداً بازآرایی شود و این دیدار همچنین برای تقویت موقعیت عامل خود، برهان، صورت گرفت؛ زیرا از او بهعنوان رئیسجمهور قانونی کشور استقبال شد و این امر جایگاه بینالمللی او را مشروع جلوه داد. جلسهای محرمانه با سیسی برگزار شد و پسازآن نشستی گسترده با حضور هیئتها شکل گرفت که موضوعات بازسازی و مسائل مشترک را پوشش داد.
بنابراین، گفتوگو درباره بازسازی به نظر میرسد تنها پوششی ظاهری برای آن جلسه محرمانه با سیسی بوده که جزئیاتش اعلامنشده است. ازآنجاکه موضوع بازسازی معمولاً زمانی مطرح میشود که نزاع رو به پایان است، نه درحالیکه جنگ در اوج خود و تخریب زیرساختها ادامه دارد، این طرح در این زمان خاص نشانهای است بر وجود نیت برای پایان دادن به جنگ و آمادهسازی برای یک تسویه سیاسی. برای نمونه، پالایشگاه نفت در شهر الابیض در هفته گذشته هدف قرار گرفت، نیروهای واکنش سریع وارد شهر النهود شدند و فرودگاههای کسلا و پورتسودان نیز با پهپادها موردحمله قرار گرفتند و در نتیجه، مطرحکردن این پرونده در این زمان نشاندهنده وجود نیت برای توقف جنگ و زمینهسازی برای یک توافق سیاسی است و این بدان معناست که موضوعی در پشت پرده در حال تدارک است.
بهمحض بازگشت برهان از سفرش به مصر، او شروع به ارسال پیامهای سیاسی کرد که حاوی نشانههای آشکاری از حذف جناح مدنی از صحنه بود. او به اپوزیسیون و ابزارهایش حمله کرد و تلویحاً گفت که دوران آنها به پایان رسیده و مرحله بعدی «مرحله افتخار برای تفنگ» است. همزمان با این پیامها، خبرهایی منتشر شد مبنی بر انتصاب نخستوزیر و وزیر خارجه که نشاندهنده آغاز شکلگیری قدرتی جدید برای دوره آینده است، آنهم دور از نیروهای مدنی.
زمانبندی این تغییرات بهوضوح نشان میدهد که هدف واقعی سفر، گفتوگو درباره بازسازی نبوده، بلکه هماهنگی برای اجرای یک صحنه سیاسی جدید بوده است. آنچه این موضوع را تأیید میکند، تحرکاتی است که پس از سفر برهان به مصر رخ داد، از جمله دیدار رمطان لعمامره، مزدور بریتانیا، با وزیر خارجه مصر و نمایندگان اتحادیه عرب که به نظر میرسد واکنشی به دیدار برهان باشد. در همین زمان خاص نیز صحبت از برگزاری اجلاس قریبالوقوع در مصر درباره سودان مطرحشده است که به نظر میرسد نتیجه مستقیم این دیدارها یا دنبالهای از گفتگوهایی باشد که در جریان سفر برهان به قاهره انجام شد. در نهایت میتوان گفت که سفر برهان با هدف بازچینی صحنه سیاسی سودان برای مرحله آینده انجام شد، درحالیکه صحبت از بازسازی تنها پوششی بود برای پنهانکردن دستورکار واقعی این سفر که نشانههای آن پس از بازگشت برهان آشکارشدهاند.
متأسفانه، کشوری همچون سودان اکنون به طمعگاه دولتهای کافر تبدیلشده است که در آن فساد میورزند و ماشین کشتار را به راه میاندازند تا به اهداف پَست خود برسند. مهم نیست که خون مردم ریخته شود، زنان مورد تجاوز قرار گیرند و مردم بخش اعظم داراییهایشان را از دست بدهند؛ زیرا پیشگام اجرای این نقشه شوم همان حاکمان هستند که کشور را با همه چیزش به آمریکا تسلیم کردهاند تا هر آنچه بخواهد در آن انجام دهد: جنگ به راه اندازد هر وقت که خواست و هر زمان که اراده کرد، آن را متوقف سازد!
کشورهای مسلمان بهطور دائم در جایگاه «به بازی گرفته شدن» قرارگرفتهاند، از زمانی که دولت خلافت، دولت عزت و شکوه را ازدستدادهاند. همان دولتی که بازیگر اصلی در سیاست بینالمللی بود، بیرقیب و هیچ دولتی جرئت نمیکرد سخن آن را زیر پا بگذارد. پس تنها راه نجات، نابودکردن این دولتهای جعلی و مرزی است که کفار با چشم باز آنها را پدید آوردند و برپایی حاکمیت اسلام؛ خلافت راشدهای بر منهج نبوت که شکوه ازدسترفته امت اسلامی را بازگرداند.
برگرفته از شماره ۵۴۶ جریده الرایه